CVEĆE

Cveće zbog lepih cvetova ili mirisa vrlo rado gajimo u našem domu ili cvećnjacima. Sejemo ga ili presadjujemo u saksije, cvetne baštice zaoblikovanje gredica.

Biramo cveće koje nam se svidja, koje privlači pčele, koje je odlično kao rezni cvet za pravljenje živopisnih buketa.

Za gajenje cveća najbolja su sunčana mesta, osrednje hranljivo zemljište i dovoljno vlage usunčanim mesecima. Najbolje ga je sejati od aprila do maja direktno u cvećnjak, a kasnije razrediti.

Bujno i bogato cveta kad se uklanjaju precvetali cvetovi.

 

Dan i noć

Dvogodišnja biljka koja cveta u jesen i u proleće.  Lepo je i kao „zimsko“ balkonsko cveće. Ukrašava cvetne gredice, ivičnjake i žardinjere.

 

Ukrasni lan

Ukrasni lan je otporan na hladnoću i sušu. Koriste se kao rezani cvet. Dobro se kombinuje sa letnjim cvetnicama.

 

Petunija

Šareni levkasti cvetovi sa mirisom ili bez mirisa, veliki ili mali u skoro svim bojama celo leto krase terase. Najprostanjenija letnja biljka.

 

Neven

Neven je jednogoišnja ukrsna i lekovita biljka. Lako se gaji i sama se rasejava. Pored toga što je veoma dekorativan, cvet je i veoma lekovit. Neven je izuzetno koristan u baštovanstvu. Kada se sadi pored povrća odbija štetne insekte, biljne vaši, a privlači korisne insekte kao što je bubamara. Takodje, kuvanjem cvetova nevena u vodi dobija se veoma efikasan insekticid i fungicid.