ZALINSKO BILJE

Možete gajiti dekorativno i ukusno začinsko bilje bilo u bašti ili u kućnim uslovima i imatei ga tokom cele godine. Odlično će začiniti vaše kulinarske majstorije.

Gajenje začinskog bilja u kućnim uslovima je vrlo jednostavno. Potrebe su samo male saksije, zemlja, humus i malo dobre volje. Idealno mesto za saksije su stolovi postavljeni pored prozora ili prozorske stolice.

Od biljke se koriste plodovi, semenke, listovi, cvetovi, delovi cveta, pupoljci, izdanci, lukovice i koren. Začini pozitivno utiču na raspoloženje, popravljaju karakter i to ne samo jela nego i osobe.

Vrlo često se pojedini začini ili mašavine dodaju samo određenim jelima, dok se neki mogu kombinovati gotovo sa svim vrstama jerla.

Omiljeni su za upotrbu zbog svog aromatičnog mirisa.

 

Limunski bosiljak

Pri setvi ne pokrivati seme sa zemljom, jer neće klijati. Redovno zalivati. Proizvesti rasad pa ga saditi na stalno mesto. Miris ima notu limuna.

 

Majčina dušica

Aromatična biljka, sadrži eterično ulje. Mlade izadanke možemo brati cele godine, a najbolje neposredno  pred cvetanja, kad su najaromatičniji. Koriste se sušeni.

 

Korijander

To je egzotična jednogodišnja biljka, sa posebnim mirisom. Koristimo listiće, a prvenstveno zrelo seme smedje boje kao začin u jelima i pecivima.

 

Matičnjak

Seje se za rasad ili na stalno sunčano mesto. Cela boljka je mirišljava i dlakava, ima izraziti miris na limun. Medonosna, lekovita, mirisna i ukrasna biljka.

 

Mirodjija

Začinska mirisna biljka, prijatan miris dobija se od eteričnih ulja. Koristi se nadzemni deo biljke svež ili sušen i seme. Koristi se kao začin u domaćinstvu.